Ocaleli z holokaustu żyją dłużej
2 sierpnia 2013, 09:58Mężczyźni, którzy przeżyli holokaust, żyją dłużej niż panowie, którzy nie mają za sobą takich doświadczeń. W PLOS One ukazały się wyniki badań przeprowadzonych przez uczonych z Uniwersytetu w Hajfie i holenderskiego Uniwersytetu Leiden.
W Izraelu odkryto piękne barwne mozaiki
23 stycznia 2014, 13:35W ruinach 1500-letniej bazyliki bizantyjskiej w Alumie (50 km na południe od Tel Awiwu) odkryto piękne mozaiki. Na jednej z nich uwieczniono istną menażerię - barwne ptaki, żółwia, a nawet lamparta.
Słodzik ze słomy
25 czerwca 2014, 13:35Naukowcy z Wiedeńskiego Uniwersytetu Technologicznego opracowali metodę pozyskiwania erytrytu; wykorzystują do tego słomę pszeniczną oraz grzyby Trichoderma reesei. Erytryt, słodzik, który naturalnie występuje w wodorostach i porostach, jest używany w Azji, zyskuje też coraz większą popularność w USA i Europie.
Philae ma kłopoty
14 listopada 2014, 11:16Po udanym lądowaniu na komecie przyszedł, niestety, czas na nie najlepsze informacje. Już wcześniej było wiadomo, że lądownik dwukrotnie odbił się od powierzchni komety. Teraz wiemy, że wylądował w fatalnym miejscu – znajduje się w cieniu klifu, a to może przekreślić szanse na wydłużenie misji Philae.
Spaser z ciekłym ośrodkiem czynnym
24 kwietnia 2015, 16:13Naukowcy z Uniwersytetów Northwestern i Duke skonstruowali laser plazmonowy, którego parametry pracy można dostosowywać w czasie rzeczywistym.
TOP 100 najbardziej innowacyjnych uczelni na świecie
16 września 2015, 13:54Firma Thomson Reuters przygotowała zestawienie 100 najbardziej innowacyjnych uczelni wyższych. Dowiadujemy się z niego, że postęp naukowy ciągle zawdzięczamy amerykańskim uczelniom, jednak muszą się one mierzyć z coraz silniejszą konkurencją z Azji
Plazmą w pieprz i paprykę
11 marca 2016, 18:55Źle oczyszczone przyprawy, np. słodka papryka czy pieprz, mogą zawierać duże ilości drobnoustrojów, w tym chorobotwórczych jak np. bakterie Salmonella. Wtedy nie tylko zagrażają zdrowiu, ale też psują sery czy wędliny, do których je dodano. Naukowcy opracowali nową metodę oczyszczania przypraw za pomocą plazmy.
Ig Nobel ich nie zraził. Teraz mogą podbić rynek
1 sierpnia 2016, 12:14Japońska firma House Foods Group zamierza zacząć jesienią sprzedaż niedoprowadzających do płaczu cebul.
Łyżeczka do symulowania oblizywania palców
13 lutego 2017, 14:06Goûte to łyżeczka, która przez specyficzny kształt i symulację oblizywania palców ma nasilać smak pokarmów o kremowej konsystencji, m.in. jogurtów, musu czekoladowego czy miodu.
Subsydiowanie samochodów elektrycznych to marnowanie pieniędzy
23 czerwca 2017, 11:14Montreal Economic Institute opublikował raport, z którego wynika, że subsydiowanie zakupu samochodów elektrycznych w celu zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych mija się z celem. To marnowanie pieniędzy – mówi Germain Belzile, jeden z autorów analizy, podczas której pod uwagę wzięto politykę subsydiów stosowaną przez dwie największe prowincje Kanady – Ontario i Quebec